Forside > Stress > Værktøjerne > 3. Anerkendende APV

Anerkendende APV


 

I den anerkendende APV handler det om, hvad der kunne gøre det sjovere og mere tilfredsstillende at komme på arbejde, og hvordan vi bliver mere stolte af vores arbejde og vores arbejdsplads.

Arbejdspladsvurdering, APV, er et værktøj til systematisk at kortlægge, fjerne eller forebygge risici i arbejdsmiljøet. Traditionelt laver man APV som en opregning af fejl og mangler i arbejdsmiljøet.

Problemer med traditionel APV
Denne model har vist sig problematisk at bruge på det psykiske arbejdsmiljø, først og fremmest fordi det ofte er svært at finde entydige årsager til problemer i det psykiske arbejdsmiljø.


En anden grund til at den traditionelle, problemfokuserede APV kan være svær at bruge på det psykiske arbejdsmiljø er, at den ansatte selv er en vital del af det psykiske arbejdsmiljø - Vi er så at sige hinandens psykiske arbejdsmiljø. En tredje årsag er, at der ofte mangler ideer til og kreativitet i løsningerne, når vi kun behandler det psykiske arbejdsmiljø som problemer.


Udgangspunkt i fremtiden
Dette værktøjs formål er at lave en APV der opfylder de formelle krav men som tager udgangspunkt i den anerkendende tilgang, hvor hovedfokus er på, hvad vi ønsker at opnå i fremtiden i det psykiske arbejdsmiljø.

Vi tager her udgangspunkt i det der fungerer, og det vi kan være stolte af i vores psykiske arbejdsmiljø. Det gør vi dels for at huske os selv på det, og dels som inspiration til, hvordan vi kan arbejde med det, vi gerne vil ændre.


Senest revideret den 21. april 2014
Hent materiale

APV

Anerkendende APV

Hent værktøjet som PDF og tilhørende slides på arbejdsmiljøweb. 

 

 

Idékatalog
Nye_ideer_til_mindre_stress
Findes både på tryk og som PDF. Kan købes eller downloades på arbejdsmiljøweb. 


Videoklip
Råd og erfaringer med værktøj 3 - 8