Arbejd med arbejdsmiljø på en sjov og uformel måde

Arbejde Adlers Hus har de sidste tre år haft succes med at engagere medarbejderne i arbejdsmiljø på en sjov og uformel måde. Hvert år til jul står arbejdsmiljøorganisationen (AMO) for en arbejdsmiljøquiz, der foregår via mail. Hver dag trækkes der lod om en lille præmie blandt de rigtige besvarelser. Her kan du læse om hvordan de gjorde, så I kan gå i gang med jeres egen quiz.

Af Rasmus Graucob

Arbejde Adlers Hus på Nørrebro er et multihus for udsatte ældre. Huset rummer bl.a. både aflastningsafdeling, værested og små bofællesskaber for socialt udsatte. Hver dag i hele december måned har medarbejderne i Arbejde Adlers Hus på Nørrebro mulighed for at deltage i en quiz, som AMO har sat i gang.

Jeg har talt med Dorte og Carina, som er henholdsvis centerchef og administrationskoordinator i huset. De har i samarbejde med AMO formuleret 24 spørgsmål, der handler om arbejdsmiljø og personalepolitik, så julequizzen strækker sig gennem hele december frem til juleaftensdag, som en almindelige julekalender.

Spørgsmålene bliver sendt ud til alle medarbejdere fra en oprettet nissemail. Det er med til at gøre quizzen hyggelig og uformel.

Formålet med quizzen

Dorte, der oprindeligt fik ideen, fortæller, at de har et dobbelt fokus med quizzen

- Vi vil gerne sætte fokus både på vores arbejdsmiljøindsats og vores personalehåndbog. Derudover vil vi også gerne have medarbejderne til at bruge deres mail mere. På den måde læser flere også vores interne nyhedsbrev.

Dorte og Carina peger på at quizzen også er med til at skabe glæde og en god stemning i huset

- Medarbejderne er vilde med at få lov til at trække den rigtige vinder fortæller Carina og fortsætter quizzen skaber en positiv stemning og sætter samtidigt noget vigtigt på dagsordenen. Mange svarer endda hjemmefra, selvom de ikke er på vagt.

Hver morgen udsender nissen dagens spørgsmål, som løbende bliver besvaret af medarbejderne. Nogle spørgsmål gentager sig hvert år. For eksempel - Hvordan anmelder man en arbejdsulykke? Hvem er din arbejdsmiljørepræsentant? Eller mere konkret omkring husets retningslinjer i forhold til håndtering af kemikalier.

Dorte og Carina fortæller at, quizzen har en del af æren for, at der er kommet mere opmærksomhed omkring rapportering af arbejdsulykker. Det er Dortes erfaring at mange føler at det er udfordrende at arbejde med arbejdsmiljøindsatsen. Her peger hun på at vigtig viden omkring arbejdsmiljøet ofte kan henfalde til et sted på intranettet eller i en mappe på et-eller-andet kontor, som medarbejderne sjældent besøger.

6 timers arbejde givet godt ud

Hver morgen bliver vinderen udnævnt på alle-mailen – sammen med gårsdagens rigtige svar. Vinderen får så lov til at vælge en af de gaver, der hænger fra loftet på Carinas kontor. Carina fortæller, at gaverne ofte er noget spiseligt eller hyggeligt til hjemmet

- Præmierne er typisk små ting til 20-25 kr., og ofte en lidt større gave d. 24. Når svarene sendes ud får medarbejderne samtidig nogle linjers ”bonusinformation” om emnet. På den måde får hun skabt lidt ekstra formidling om arbejdsmiljø.

Dorte fortæller at det langt fra behøver at være kompliceret at lave en quiz

- Det kommer selvfølgelig an på hvor godt man selv har styr på ens arbejdsmiljøarbejde, men ellers kan man udforme sådan en quiz på et par timer.

Carina, der står for det praktiske omkring quizzen, fortæller, at hun bruger et par timer i alt på at pakke gaver ind og sende mails ud i løbet af december

- Det tager noget tid. Det er jo blandt andet det vi har valgt at investere i projektet. De mails jeg sender ud kan heldigvis kodes og automatisk sendes ud. Vi har den fordel at vi har lavet quizzen de andre år, så der er meget der kan genbruges. På den måde sparrer vi en masse tid, fortæller hun.

Det er nu tredje år quizzen er i gang i Arbejde Adlers Hus, og det er allerede blevet en tradition for medarbejderne: Hvis quizzen ikke kom et år ville medarbejderne lægge mærke til det og savne den. Derfor laver vi den også igen i år. fortæller Carina.

Og med påsken rundt om hjørnet, kan påskeharens quiz måske være jeres næste aktivitet i arbejdsmiljøorganisationen?


Senest revideret den 25. august 2020