Del: - -

Fri for mobning inspirerer til et mobbefrit miljø

Af Sanne Maja Funch

Fri for mobning er BrancheArbejdsmiljøRådet Social & Sundheds nye hæfte, der informerer om mobning på arbejdspladsen ud fra den nyeste viden fra forskere i både Danmark og udlandet.

Samtidig inspirerer Fri for mobning til, hvordan ledere, arbejdsmiljøgrupper og MED-udvalg kan skabe et arbejdsmiljø, hvor mobning har det svært.

»En del uoverensstemmelser kan bremses, før de udvikler sig til svære konflikter og mobning. I hæftet giver tre eksperter deres bud på, hvor problemerne ofte opstår på arbejdspladser, der har omsorg som kerneydelse, og hvordan arbejdspladsen kan arbejde med at udvikle et arbejdsmiljø, der hæmmer konflikter,« siger Lise Keller, udviklingskonsulent i BrancheArbejdsmiljøRådet Social & Sundhed og projektleder på Fri for mobning.

Vigtige vidner

Fri for mobning består af tre dele. Første del handler om, hvad mobning er, og hvor mange, der rammes af mobning på danske arbejdspladser. Kapitlet præsenterer desuden viden om situationer, der kan udvikle sig til mobning.

Her kan læseren også lære om seks typiske reaktioner, kollegaerne har, når de er vidne til mobning f.eks. at assistere mobberen i de negative handlinger eller mægle mellem parterne i konflikten. Lektor Charlotte Bloch på Københavns Universitet beskriver den vigtige rolle, vidner har, i forhold til at bremse en konflikt, før den bliver til mobning.

Arbejdets organisering, social kapital og kommunikation

Hæftets anden del består af interview med forskere og andre eksperter, der alle beskæftiger sig med arbejdsmiljø.

De forklarer, hvordan hhv. god organisering af arbejdet, høj social kapital og fokus på kommunikation kan hjælpe med at udvikle et arbejdsmiljø, hvor mobning har svære vilkår.

Fri for mobning indeholder desuden en vejledning til at håndtere mobning og en introduktion til BrancheArbejdsmiljøRådet Social & Sundheds forebyggende værktøj Grib Ind.

Fri for mobning kan hentes gratis her.


Senest revideret den 25. august 2020