Del: - -

Kollega-mobning øger risikoen for depression

Ofre for mobning har ni gange større sandsynlighed for at udvikle en depression end den øvrige befolkning, viser en ny ph.d., der har startet en faglig diskussion, om ofre mobbes, fordi de er skrøbelige, eller bliver skrøbelige fordi de mobbes.

Risikoen for at udvikle en depression er ni gange større hos et offer, der udsættes for mobning af sine kollegaer, end i den almindelige befolkning. Sammenhængen mellem mobning og depression kan forekomme lige til, men for første gang er det dokumenteret, præcis hvordan mobning på jobbet påvirker udviklingen af depression i klinisk forstand.

Det er ph.d. Maria Gullander, som har påvist sammenhængen i en afhandling ved det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet.

Er det dig eller mig?

Forskningsprojektet er det hidtil største af sin art. Projektet omfatter 5.485 lønmodtagere, som har svaret på spøgeskemaer tre gange med 2½ års mellemrum. Derudover har forskerne lavet interviews med 1.481 af deltagerne for at afgøre, om de havde depression.

Ifølge Maria Gullander har resultatet startet en diskussion i faglige kredse, om offeret bliver skrøbeligt, fordi det bliver mobbet – eller om mobningen omvendt starter, fordi offeret var skrøbeligt i forvejen.

Forskeren selv afviser dog, at mobning starter hos den mobbede selv:

»Dermed lægger man i realiteten en betydelig del af ansvaret over på den mobbede, og det er helt uacceptabelt. Det er vigtigt at se på mobning som et resultat af en langstrakt proces, der starter i det små og gradvist etablerer sig som en omgangsform – en kultur,« siger hun.

Kollegaer kan bremse mobning

Det er givet, at mobning gør offeret skrøbeligt – men det må aldrig skygge for, at arbejdspladsen handler:

»Mobning rammer selvværdet, så den mobbede ofte er i tvivl, om det er mig eller de andre, den er gal med. I den situation er man per definition skrøbelig, og det kan blive opfattet som kilden til problemet,« siger Maria Gullander og understreger:

»Mobning er ofte resultat af små uløste konflikter og vokser derfra. Mobning rammer i princippet alle, og er man offeret, bliver man per definition sårbar.«

Materialer om vidner til mobning

BrancheArbejdsmiljørådet Social & Sundhed udkom sidste år med et nyt redskab, der sætter fokus på de kollegaer, der er vidner til mobning på arbejdspladsen.

Materialet "Grib Ind" som du kan se her - fokuserer på vidnernes typiske reaktioner, der i mange tilfælde er afgørende for, om konflikter udvikler sig til mobning eller bremses i opstarten.

I hæftet "Fri for mobning" kan du læse mere om, hvad mobning er, og hvordan konflikter forebygges i et sundt arbejdsmiljø.


Senest revideret den 22. september 2020