Del: - -

CASE: TRIO'er tvunget til at vælge noget FRA

HK Kommunal MidtVest samler TRIO’er, så de kan inspirere hinanden til bæredygtigt arbejdsmiljø

Af freelancejournalist Lone Bolther Rubin

Der skal forskellige vinkler til for at forstå og prioritere og ikke mindst implementere tiltag, der kan forbedre arbejdsmiljøet.

Derfor har HK Kommunal MidtVest de sidste fire år fået arbejdsmiljørepræsentanterne (AMR) til at invitere leder og tillidsrepræsentant (TR) med til den årlige arbejdsmiljødag hos fagforeningen.

De tre parter kaldes populært for TRIO’en, og i 2019 var der fokus på adfærd og attituder. Og dagen blev rundet af med at afprøve dialogværktøjet ”Veje til bæredygtigt arbejdsmiljø”, som BrancheFællesskab Arbejdsmiljø har udviklet.

En fordel for fagforeningen at TRIO’en kommer på forkant

”Det er et godt dialogværktøj til at komme i kontakt med de tre parter, der er i en TRIO. Der er nogle rigtig gode dilemmaspørgsmål, som det er godt at få anskuet fra forskellige vinkler. De giver en naturlig vej til at komme på forkant med eventuelle problemer,” siger sektorformanden for HK Kommunal MidtVest Lene Buhl.

Og det med at komme på forkant af problemerne er også en fordel for fagforeningen.

”Hvis vi dyrker det gode arbejdsliv, så vil folk trives bedre, og så får vi som fagforening færre sager,” forklarer Lene Buhl. 

Gensidig inspiration mellem flere TRIO’er

På den aktuelle dag kom dialogværktøjet i spil ved otte borde med hver to TRIO’er omkring. Ved det ene bord sad Karina Sørensen, der er TR i jobcentret på rådhuset i Viborg, sammen med sin leder og en TRIO fra rådhusets borgerservice.

”Det var meget interessant at få øjnene op for, hvad de tillidsvalgte var enige om, og hvad lederne kunne blive enige om. Men også hvordan jobcentret og borgerservice havde hver sin holdning til andre ting,” fortæller hun.

Det var meget inspirerende. Blandt andet oplever borgerservice problemer med borgere, som har svært ved at tackle digitaliseringen. Det problem fylder ikke så meget i jobcentret.

”Men det betyder, at jeg nu tænker på det som et opmærksomhedspunkt,” siger Karina Sørensen.

Tvunget til at prioritere

Det vigtigste udbytte af dialogværktøjet er ifølge Karina, at det tvinger deltagerne til at prioritere.

”Vi er meget ambitiøse om vores arbejdsmiljø, og vi vil gerne det hele. Men min leder og jeg blev enige om, at det er okay at blive tvunget til at prioritere. Vi skulle vælge noget fra, hvis det skulle kunne realiseres i den virkelige verden,” forklarer hun.

Fra TRIO-dag til det lokale MED-udvalg

De to TRIO’er fra Viborg rådhus fik lov til at tage et af dialogværktøjerne med hjem. Planen er bl.a. at bruge det i det lokale MED-udvalg, hvor der foruden TRIO’en sidder to øvrige deltagere.

”Vi har fået en fælles aha oplevelse på TRIO-dagen, og vi er tændt af den hellige ild. Men vi skal ikke i så snæver en kreds foregribe noget, men hjem og have en åben drøftelse af, hvad vi tænker hos os,” siger Karina Sørensen.

Karina Sørensen vil også vise værktøjet frem for et MED-udvalg på lidt højere niveau. Der er nemlig en slående lighed med de fokusområder, de har der og de tre temaer, der er omdrejningspunktet for ’Veje til bæredygtigt arbejdsmiljø’. Det er udvikling, fastholdelse og rummelighed.

”Jeg kunne virkelig genkende de emner, vi altid vender tilbage til i MED sammenhæng. Emner vi bliver ved at tumle med, og som det kan være svært at afslutte,” siger hun.

Hent og print ’Veje til bæredygtigt arbejdsmiljø’ her.


Senest revideret den 8. juni 2022