Trivsel i lederrollen

Få inspiration til at udvikle din lederrolle og dit psykiske arbejdsmiljø.

Hent værktøjet her
Coaching for ledere

Få inspiration til, hvordan du som leder kan bruge coaching som et værktøj til at styrke din egen trivsel og arbejdsglæde.

Hent værktøjet her

Hent materialer

Her finder du skemaer og værktøjer til brug sammen med hæftet 'Trivsel i Lederrollen'.

Sparring i netværk for ledere

Dette materiale skal inspirere ledere til at søge netværk med andre ledere. Der er forskellige værktøjer og emner, som I kan tage op i netværket. Med dette materiale ønsker Branchefællesskab Arbejdsmiljø for Velfærd og Offentlig administration at inspirere ledere til at søge netværk med andre ledere. Anbefalinger bygger på både viden om netværk og erfaringer fra et netværk med 12 ledere.

Sparring i netværk for ledere i privat praksis

Med dette materiale ønsker Branchefællesskabet for Arbejdsmiljø og Offentlig administration at inspirere ledere i privat praksis til at søge netværk med andre ledere. Anbefalinger bygger både på viden om netværk og erfaringer fra et netværk med 12 ledere i privat praksis, som BFA har prøvet forskellige metoder af med i 2020- 2021.

Øvelse: Prioritér din tid

Hvad vil du gerne bruge mere tid på? Hvad vil du gerne kunne begrænse? Brug skemaet til at få overblik over dine opgaver og tidsforbrug. Slet de opgave, som ikke er relevante for dig, og føj opgaver til, som ikke er nævnt.

Øvelse: Det korte interview

Denne øvelse er baseret på de 16 dialogkort, som bruges til gensidige interview. Øvelsen kan bruges til præsentation, erfaringsdeling og forventningsafstemning og kan bruges i både små og store grupper. I kan selv tilrette kortene eller tilføje nye.

Leder-APV: Skemametoden

Skemametoden er en enkel og konkret måde at kortlægge og prioritere de arbejdsmiljømæssige problemer, I oplever i ledergruppen. APVen udarbejdes i tre trin - hent skemaerne her:

Leder-APV: Trivselshjulet

Trivselshjulet er en anden måde at lave en leder-APV på. Den kan bruges til at identificere positive og negative forhold i det psykiske arbejdsmiljø, som I kan gøre noget ved:


Senest revideret den 7. september 2022